Google at 1212 bordeaux

Location: sunnyvale, california

Client: google

Year Completed: 2017

Awards:

2019 aia California: Leading edge award for architecture
2019 aia california: merit award
2019 design-build institute of america national: Merit award
2019 design-build institute of America national: project of the year finalist
2019 aia virginia: honor awarD - Architecture
2018 Architectural Record: Good Design Is Good Business
2018 Design-Build Institute of America western pacific region: Regional Award
2018 second annual Stephen R. Kellert Biophilic Design Award
2018 SILICON VALLEY STRUCTURES AWARD FOR GREEN DESIGN

Steeped in nature and punctuated by moments of sublimity in the everyday, 1212 Bordeaux is a building that works for people.

1212 Bordeaux exemplifies how a highly-collaborative project team and an integrated design-build process can deliver an inspiring project that exceeds client expectations.

Embodying Google's design principles of beauty and simplicity, 1212 Bordeaux is designed to inspire and empower Googlers, while supporting the long-term health and vitality of the community and environment.

The result is Google's first completed ground-up building: an adaptable high-performance "living lab" workplace, delivered on-time and on-budget.

Google at 1212 Bordeaux, Concrete, Light, Sky, Garden, Bioswales

The building's exterior walls and cornice are composed of board-formed precast concrete panels.

Google at 1212 Bordeaux, Bioswales, Biophilia, Olive Grove, Concrete, Corten, Habitat, Nature

An established native olive grove inspired a vision of a workplace in a tree canopy. Willow bioswales filter runoff and create a new habitat for a variety of species.

Buzz Buffer Focus

DESIGNING EXPERIENCE

Parabola’s innovative design tunes the experiential qualities of light, air, acoustics, and spatial scale to design out distractions caused by glare, thermal discomfort, and noise.

Program elements are organized according to a spectrum from Focus to Buzz zones. These zones give Googlers choices of distinct working environments and fulfill Google’s design goal to provide an inspiring workplace that supports Googler performance.

Unlike most open-plan office spaces, Focus and Buzz zones are fully separated by a Buffer zone formed by core and support program elements. The Buffer allows 1212 to avoid a common pitfall of open office spaces—in which the experience of social engagement, individual and group work, and meeting spaces are intermixed, preventing any of these spaces from functioning as intended.

The poplar bark cladding a lobby wall is the first Cradle to Cradle Platinum-certified material.  The building achieved LEED Platinum certification upon construction completion. The plaque is rendered in recycled Palladium leaf onto an exposed structural steel column for posterity.

The poplar bark cladding a lobby wall is the first Cradle to Cradle Platinum-certified material.

The building achieved LEED Platinum certification upon construction completion. The plaque is rendered in recycled Palladium leaf onto an exposed structural steel column for posterity.

Buzz

BUZZ

LIGHT
Warm South-facing spaces; opportunities to bask in direct sun or diffuse with user-operated sheer drapery

AIR
Areas of diverse thermal comfort with warmth provided by select areas of direct-beam sunlight

ACOUSTICS
Bustling and social

A series of small outdoor garden rooms immerse Googlers in a native habitat while they meet, dine or recharge.

People arrive into the south facing cafe “buzz” zone. Adjacent to the courtyard garden and bathed in natural light, this zone is buffered visually and acoustically from the workspace.

A second-story lounge in the south-facing "buzz" zone offers an alternative working environment.

A second-story lounge in the south-facing "buzz" zone offers an alternative working environment.

Buffer

BUFFER

SPATIAL SCALE
The dramatic experience of moving from the Buffer zone to the Focus zone is akin to entering a theater. Moving through the human-scaled portals into the vastness of sky views lends perspective and inspiration to everyday experience.

Google at 1212 Bordeaux, Skylights, Sky, Views, Natural Light, Concrete, Portal Stair, Wood, Acoustics

White oak panels and book ledges in the work spaces provide acoustical and visual privacy, while a soundmasking system mitigates conversational distraction.

Focus

FOCUS

LIGHT
Cool North-facing light that is evenly dispersed to avoid glare; exterior automated blinds adjust to maintain even light levels as the sun moves throughout the day.

AIR
Consistent thermal comfort; CO₂ sensors and supplemental air delivery in enclosed meeting rooms; exterior automated blinds preemptively block heat gain.

ACOUSTICS
A quiet productive hum; sound masking system and acoustical dampening panels prevent conversations from traveling while providing a pleasant amount of background noise; blinds on the exterior mitigate typical motor noise distractions.

Google at 1212 Bordeaux, Truss, Skylights, Sky, Views, Natural Light, Concrete, Portal Stair, Wood, Acoustics

Light wells bring daylight to first-floor meeting rooms and draw the eye skyward.

Simple in plan, the building comes to life in three-dimensional experience, as diverse spatial volumes create a pleasing interplay between the intimate and the grand.

Simple in plan, the building comes to life in three-dimensional experience, as diverse spatial volumes create a pleasing interplay between the intimate and the grand.

The perimeter of the building features double-height open plan workspace. Enclosed workspaces for smaller teams are below the mezzanine.

The perimeter of the building features double-height open plan workspace. Enclosed workspaces for smaller teams are below the mezzanine.

Northern sunlight—diffused and cooler toned than its southern counterpart—provides optimal light conditions for productivity and creativity.

Northern sunlight—diffused and cooler toned than its southern counterpart—provides optimal light conditions for productivity and creativity.

The mezzanine above the second floor provides further experiential diversity as well as cultural connectivity.

The mezzanine above the second floor provides further experiential diversity as well as cultural connectivity.

The open-plan team workspace connects to support spaces and private meeting rooms in the core and lower level through a series of portals and light wells.

The open-plan team workspace connects to support spaces and private meeting rooms in the core and lower level through a series of portals and light wells.

INTEGRATED DESIGN SOLUTIONS

Throughout design and construction, Parabola worked closely with engineers and contractors to streamline systems and achieve multivalent solutions.

Beyond a measurable impact on time and budget, there is an essential elegance that results from this process: like a poem, the building’s systems and details conjure beauty from intention.

Integrated Design Solutions
Lines of sight were calibrated to optimize sky views from the work spaces.

Lines of sight were calibrated to optimize sky views from the work spaces.

Integrated design provides multiple benefits and increased value. Structural elements and ductwork were coordinated to enhance privacy on the mezzanine while maintaining sight lines to the outdoors.

Integrated design provides multiple benefits and increased value. Structural elements and ductwork were coordinated to enhance privacy on the mezzanine while maintaining sight lines to the outdoors.

Google at 1212 Bordeaux, Construction, Steel, Olive Trees, Weathering
The building’s infrastructure is a significant design feature, setting the tone for the interiors. The exposed raw steel structure retains the markings from fabrication, without layers of potentially toxic fireproofing.

The building’s infrastructure is a significant design feature, setting the tone for the interiors. The exposed raw steel structure retains the markings from fabrication, without layers of potentially toxic fireproofing.

Google at 1212 Bordeaux, Integrated Design, Details
Color Theory

COLOR

Glazed tile and mineral paint colors were chosen using the principle of color interaction, in which the act of juxtaposing two colors alters the perception of each color.

This not only brought variety and interest to enclosed spaces such as the building’s gender inclusive bathrooms, but also reduced the number of variables in material specifications, as only 6 colors of paint and tile were required to make 12 unique color combinations.

While universal to visual perception, the principle of color interaction was popularized in the work of Joseph Albers.

Site Plan

PLACE

Designed in direct response to the context of its site, 1212 is a manifestation of Parabola’s design adage that ‘forces evolve form.’

The building is oriented on the site in relation to the sun and wind. The garden courtyard is designed to invite sun while blocking the discomfort of prevailing breezes from the San Francisco Bay.

Aided by the preservation of a mature olive grove on the Western edge of the site and the planting of native species, 1212 restores a deep connection to nature.

Google at 1212 Bordeaux, Garden, Courtyard, Terrace, Biophilia, Natural Habitat, Light, Gathering

Entering the enclosed native garden creates and immediate transition from city to nature.

Google at 1212 Bordeaux, Garden, Courtyard, Terrace, Biophilia, Natural Habitat, Light, Gathering, Outdoor Room

A series of small outdoor garden rooms immerse Googlers in a native habitat while they meet, dine or recharge.

The board-formed garden wall surrounds a grove of native oaks and plantings. The weathering steel terrace and trellis on the south elevation provide seasonally-tuned shading.

The board-formed garden wall surrounds a grove of native oaks and plantings. The weathering steel terrace and trellis on the south elevation provide seasonally-tuned shading.

Google at 1212 Bordeaux, Trees, Lights, Night, Structure, Concrete, Nature, Biophilia
 
 

Credits:
Project: 1212 Bordeaux
Location: Sunnyvale, California
Owner Name: Google

Design Team:
Project Lead Designer: Parabola
Architect of Record: Devcon Architecture
Design Builder: Devcon Construction
Interior Architect: Parabola

Design Consultants:
Landscape Design: OWSW O’Shea Wilson Siteworks / Parabola
Ecological / Habitat: H. T. Harvey & Associates
Civil Engineering: Kier & Wright
Structural Design: Nishkian Menninger
Daylighting / Integrated Design: Integral Group
M.E.P.:  Design Point Energy Innovations
Interior Design & Furnishings: Rapt Studio
Conceptual Lighting: Design Point Energy Innovations / Clanton Associates
Acoustical: Charles M. Salter Assoc. Inc
Code / Fire: The Fire Consultants
Waterproofing: Simpson, Gumpertz & Heger
LEED: Point Energy Innovations / Kath Williams + Assoc.
Commissioning: Enovity Inc.
Custom Metal Leaf Design and Fabrication: Gentleman Scholar Signs

Design-Build and Design-Assist Subcontractors:
Structural Steel: Gayle Manufacturing
Buckling Restrained Bracing: CoreBrace
Precast Concrete: Willis Construction Inc
Glass & Glazing: Walters & Wolf
Stairs / Rails / Misc Metals: Glazier Steel
Electrical / Lighting: Redwood Electric Group
HVAC / Plumbing: ACCO Engineered Systems
Grading / Paving / Site Concrete: Joseph J. Albanese, Inc
Architectural Woodwork: Complete Millwork Services
Exterior Blinds: Peninsulators / Draper Inc
Food Service Equipment: Trimark Raygal Inc
Elevators: Kone Inc.
Sound Masking: Archoustics West

Photography and Video:
© Google / Prakash Patel Photography

BACK TO TOP

Expanded Content